CHOKOLADEKUGLE  

Antal

4 stk

Redskaber

Sprøjteflaske 250 ml (Kan købes lige HER)

Silikone form halvkugler (7 cm)

Udstikker rund (6 cm)

Sprøjtepose (Kan købes lige HER)

Rund tyl (Kan købes lige HER)

En brænder 

Ingredienser

Karamellag

80 g piskefløde
2 tsk vaniljepasta
260 g flormelis
85 g smør i tern

Lemoncurd 

2 blade husblas
1 usprøjtet citron
1 usprøjtet lime
75 g sukker
1 æg
30 g smør

Crumble med sort sesam 

50 g sukker
50 g hvedemel
50 g smør
1 spsk sort sesam
1 tsk flagesalt

Marcipanlåg 

100 g marcipan

Chokoladekugler 

500 g. hvid chokolade

Flødebolleskum 

125 g sukker
40 g vand
60 g glukosesirup
75 g past. æggehvider
15 g sukker

Pynt 

Cocktailbær

Guldstøv 

Chokolademynte 

Chokoladeskilt med 2020 (Hvid chokolade skåret i et aflangt stykke, 2020 skrevet med mørk chokolade) 

Karamellag 

Kom halvdelen af din flormelis i en gryde og lad det smelte. Når det næsten er smeltet kommer du resten af din flormelis i gryden og varmer det op til cirka 170 grader. 

Kog din fløde op sammen med din vaniljepasta. Tilsæt herefter din vaniljefløde til den varme sukkermasse og varm det op til 120 grader. Rør det sammen til massen er ensartet. Tilsæt herefter smørret lidt af gangen. Når det er smeltet sammen, hælder du karamellen ud på din silikonemåtte eller på et stykke bagepapir og lad det køle af. 

Lemoncurd 

Kom husblas i koldt vand. Kom citron og limesaft, citron og lime skal, samt halvdelen af sukkeret op i en gryde og lad det koge op. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronmasse op i æggesnapsen og rør det sammen. Kom det tilbage i gryden og varm det op under konstant piskning til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det sammen. Kom den i en sprøjteflaske. Kom den herefter på køl til den er gennemkold. Cirka en time på køl. 

Crumble med sort sesam

Ælt alle ingredienser sammen. Smuldr dejen på en bageplade med bagepapir. Bag det ved 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Husk jævnligt at røre i din crumble mens den er i ovnen.

Marcipanlåg 

Udrul din marcipan og udstik 4 marcipanlåg i 6 cm og bag dem i 5-8 minutter ved 180 grader almindelig ovn. 

Chokoladekugler 

Du kan temperere på to måder, enten ved at varme den hakkede chokolade i mikroovnen i 10 sekunder af gangen, røre rundt og sådan fortsætter du indtil du rammer en temperatur på 29-30 grader. Eller du kan temperer over et vandbad. 

Tag 1/3 af chokoladen, hak den fint og hæld den i en skål. Det er vigtigt at skålen ikke er varmere end almindelig stuetemperatur. Hak den sidste 2/3 af chokoladen og smelt den over vandbad. Hæld den smeltede chokolade over den hakkede chokolade i den stuetempererede skål lidt af gangen, og rør rundt indtil al chokoladen er smeltet. Hvis al chokoladen ikke smelter, kan du komme lidt af chokoladen tilbage over vandbad. Hæld den opvarmede chokolade tilbage i den resterende chokolade og rør igen indtil det hele er smeltet.

Det er vigtigt, at du ikke smelter al chokoladen over vandbad, da chokoladen ellers bliver for varm. Hvis chokoladen når for høj en temperatur bliver den nemlig ikke blank og flot når det stivner. Du skal igen ramme en temperatur på 29-30 grader. 

Lav 8 halvkugler ved at fylde silikoneforme på 7 cm i diameter. Sæt dem kort på frys, så chokoladen sætter sig. Tag dem ud af formen, og de er klar til du skal samle din dessert.

Flødebolleskum

Kog 125 g sukker, vand og glukosesirup op til 118 grader. Imens det koger, piskes æggehviderne skummende og tilsættes de 15 g sukker, og det piskes ganske let op. Når sukkermassen rammer 118 grader, hældes den i æggehviderne i en tynd stråle, mens du fortsat pisker. Skru røremaskinen op på den højeste hastighed og pisk i 10-15 minutter, indtil skummet bliver fast og let afkølet. Det skal være en fast, sej masse. Kom skummet i din sprøjtepose med den ønskede tyl. Sprøjt skummet i otte toppe på de afkølede bunde.

Samling 

Kom den ene chokolade halvkugle på dit kagepap. Kom eventuelt lidt mørk chokolade på, så den ikke triller. Udstik herefter en rund cirkel af karamel og kom den ned i din halve chokoladekugle. Kom herefter lemoncurd ned i chokolade halvkuglen. Kom crumble på, og herefter flødebolleskum, og dit marcipanlåg på. Pynt med små topppe af flødebolleskum og brænd dem på den ene side med en brænder. Pynt med cocktailbær, chokolademynte, guldstøv og det lille chokoladeskilt. Kom herefter den anden halvkugle på som låg, og den er klar til servering.